Det här måste du känna till om Köldmedium från och med 2020

Vad handlar det om och hur kommer det påverka min restaurang?

Förordningen som begränsar användningen av vissa köldmedium 2020 är inte någon ny utan den tillämpas redan från 1 januari 2015. Däremot så är den skriven så att den tillämpas i flera steg.

2015: Förbud mot nya konsument-kylar och frysar med HFC som har ett GWP på minst 150. Detta innebär alltså att förbudet gäller kylar och frysar som använder fluorkolväten och som använder ett köldmedium som motsvarar 150 kg koldioxid per kilo köldmedium.

2020: Förbud mot nya kommersiella kyl och frysskåp med HFC som har GWP på minst 2500. Men även gamla system med HFC på minst 2500 och om systemets fyllning är minst ekvivalent med 40 ton CO2. Tittar vi då på R404A som exempel så innebär 40.000 kg CO2 med ett GWP på 3922 att systemet endast får bära ~10kg R404A eftersom 40.000 / 3922 är lite drygt 10.

Från 2020 innebär detta alltså att man inte får köpa nya system som har något av följande köldmedium:

  • R422D
  • R407B
  • R419A
  • R422A
  • R408A
  • R227ea
  • R434A
  • R125
  • R428A
  • R404A
  • R507A
  • R143a
  • R14
  • R236fa
  • R508A
  • R508B
  • R23
  • Man får inte heller ha kvar gamla sådana system om en fyllning innebär över 40.000 kg CO2 ekvivalent. Ett undantag här är om man kan få tag på begagnat köldmedium från liknande utrustning. Detta är dock som man snabbt förstår en tidsbegränsad råvara som dessutom kan prissättas efter tillgång och efterfrågan. Alltså råder inte vi att man går på detta.

    Ordlista

    GWP = Global Warming Potential. Antal kilo CO2 som ett kilo köldmedium motsvarar. Som exempel så har R404A ett GWP på 3922. Det betyder alltså att om ett kilo R404A läcker ut i atmosfären så motsvarar det 3922 kilo koldioxid.

    HFC = HydroFluroCarbons eller Fluorkolväte. I vardagstak även kallat freoner.

    Slutsats

    Allt det här är väldigt tekniskt och fullt av definitioner. Men, har du utrustning som använder något av ovannämnda köldmedium så bör du byta dessa omgående då de å ena sidan snart kommer att vara förbjudna, men å andra sidan så gör du miljön en björntjänst genom att ha dem kvar. Även om vi i dagens samhälle uppmanas att använda våra produkter så länge som möjligt och även använda begagnat när det går så gäller inte detta för denna typ av produkter. Köldmedierna är så pass skadliga för miljön att nyinköp är motiverat.

    Restaurang och butiksutrustning - Ring så hjälper vi dig!

    Restaurang kyl och frys med godkännt Köldmedium

    Vi har pratat med flera småföretagare som har svårt att motivera ett byte av kyl och frys rent ekonomiskt. Därför har vi satt upp en kampanjsida där vi rekommenderar ett gäng utvalda produkter som klarar den nya förordningen till ett reducerat pris. Vi rekommenderar även att du ringer oss på 08-121 372 80 så gänget på utrustningsgruppen kan hjälpa dig med en smidig och kostnadseffektiv lösning.

    Här kan du se alla våra restaurang kylare och frysskåp som har det nya köld-förordningen.

    Klicka annars på knappen här nedan för att kolla in våra REA-avdelning.


    Kampanjer


    //Jonas på utrustningsgruppen