Diska plåtar i diskmaskin

3 Tips på hur man rengör ugnsplåtarna på bästa sätt.

Det är inte ovanligt att ugnsplåtar som används flitigt i köket har, när dagen är slut, samlat på sig ett stort lager fett och ingrodd smuts. Det är ofta en jobbig och tidskrävande process att få det rent och ibland så räcker inte diskmaskinen till.

Här nedan tipsar vi hur du enklare kan tackla problemet med smutsiga plåtar.

Skölj av den innan du lägger den i restaurangdiskmaskinen

Sköter man om sina plåtar och galler under dagen så är det oftast inga problem att lägga in dem i restaurangens diskmaskin för att få dem rent. Många modeller har haft behovet i åtanke vid konstruktion och kan därför få rent många av plåtarna som vid första anblick ses som hopplösa.

Det är alltid rekommenderat att fördiska plåten genom att lägga den i blöt med lite diskmedel en stund innan den åker in i diskmaskinen.

Om din restaurangdiskmaskin av någon anledning inte klarar av att rengöra din ugnsplåt så finns det ett par saker du kan prova.


Se alla restaurangdiskmaskiner som garanterat gör rengöringen av ugnsplåtara till ett nöje

Restaurangdiskmaskiner


Använd såpa och ugn

En plåt som har blivit ordentligt använd och som är väldigt skitig och flottig rengör du smidigt genom att smörja in den med vanlig grönsåpa och sen stoppa in den i en ugn som du förvärmt till 100 grader.

Kombinationen av värme och såpa luttrar upp flottet och den ingrodda smutsen på ungefär 15 minuter. När det är klart så tar du ut och spolar av den innan du lägger in den i diskmaskinen. Även om det ser ut att vara rent ut så rekommenderar vi att du ändå stoppar in den i diskmaskinen.

Det här är smidigt för dig som behöver ha många bollar i luften och vill bespara dig skrubbandet av grejerna och i stället automatisera den delen av rengöringen.

Så här gör du steg för steg

  1. Sätt på ugnen på 100 grader
  2. Gnugga in ugnsplåten med grönsåpan
  3. Ställ in plåten i 15-20 minuter i den varma ugnen
  4. Plocka ut, skölja av och lägg in den restaurangdiskmaskinen så du får det riktigt rent

Pro tip
Om du har skitiga grillgaller så kan du passa på att lägga i dem med den blöta plåten i ugnen för att luttra upp även dem.

Ättika och ugn

Det finns en del som använder 24% ättika för att rengöra plåtarna. Det är en effektiv backup att ha med i bagaget i fall inget annat fungerar. Nackdelen med detta är att det är tidskrävande och du behöver låta plåtarna stå i flera timmar i ugnen på låg värme innan det blir rent.

Så här gör du steg för steg

  1. Sätt på ugnen på 50 grader
  2. Täck botten av plåten med 24% ättika
  3. Ställ in plåten i den uppvärmda ugnen.
  4. Kontrollera med jämna mellanrum hur den ingrodda smutsen lossnar, detta kan ta ett par timmar.
  5. Plocka ut din plåt och diska den i din restaurangdiskmaskin så den blir riktig ren.

Om du har provat ovanstående saker och fortfarande har problem så kan du ringa oss på 08-121 372 80 för rådgivning. Vi på utrustningsgruppen har lång erfarenhet inom kök och restaurang och delar gärna med oss av den kunskap vi har.